På Öster Mälarstrand växer en helt ny stadsdel fram med Västerås bästa läge. Var skulle du trivas att bo?

En skönare del av Västerås

På Öster Mälarstrand växer en helt ny stadsdel fram med ett av Västerås bästa lägen. Området förvandlas till ett nytt och attraktivt bostadsområde med natur, parker, torg, verksamheter, skola och förskola och en livfull hamnmiljö. Den nya marinan och hamnen, strandpromenaden och kajerna är till för boende, besökare, båtägare, flanörer – ja, alla som vill vistas där. Här bor och trivs redan många – och fler kommer det att bli – kanske du är en av dem?

Bästa läget med härliga utsikter

Det gamla industriområdet förvandlas bit för bit till ett attraktivt bostadsområde. Här skapas en naturskön och sammanhållen stadsdel med fina bostadskvarter men även arbetsplatser, närservice och kommunikationer.

Naturliga mötesplatser

Här umgås unga som gamla. Alla är grannar som tillsammans bildar en gemenskap. Du möter de på promenaden i Mälarparken eller utmed vattnet, i någon av parkerna, på torget, i butiken, caféet eller restaurangen och barnen får kompisar i förskolan eller grundskolan.

Mysigt och hemtrevligt

Första området som byggdes på Öster Mälarstrand gränsade till Framnäs. Här uppfördes attraktiva bostadsrätter i 4/5-våningshus med härlig sjöutsikt.

Det finns en restaurang vid vattnet för de boende, besökare och båtfolk. Bryggor och kajer bildar en populär strandpromenad. Här finns också stadens enda hundbad med egen strand. Ett stenkast härifrån och du hittar Framnäsbadet med en härlig sandstrand. Denna äldsta del av området känns inbodd och trivsam.

Vid hamnen med egen båtplats

Utvecklingen av den nya stadsdelen, etapp 1-2, har fortsatt med fler attraktiva bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter vid vattnet. Här finns en marina, båtplatser för egen båt och hamnen med en ny hamnbassäng med gästplatser för besökande båtfolk. Den stora hamnplanen med bryggor, mastskjul, klubblokal, service och café är en mysig mötesplats för alla. Kapellparken är en skön, grön oas med vackra rabatter, gångstigar och sittplatser.

Härifrån är det lätt att upptäcka Mälararkipelagen utanför Västerås eller ta båten in till stan. Elbafärjan lägger till vid den nya piren som har väntplats med väderskydd och handikapparkering. Vågholmar byggs vid piren för promenader och vattenkontakt.

Hjärtat av området är Lasse Färnlöfs plats. Torget är den naturliga mötesplatsen för de boende. Här finns bank, gym, kondis, kvarterskrog, affärer. Göra dina ärenden eller stanna till en stund och njut av den vackra konsten.

En fantastisk och fantasifull lekpark för alla leksugna ligger i Poesiparken. Här finns klätterlek, rutschbana, linbana, studsmatta, vippgunga, sandlåda, lekstugor, en tågbana och mycket mer.

Denna mest centrala del av området har Mälaren framför sig och Mälarparken bakom. Här finns flera olika slags boenden att välja mellan i flervåningshus, höghus, punkthus eller radhus. Alla med fina lägen och många med sköna utsikter. En grundskola planeras mot Mälarparken.

Kajstaden med flera sjönära bostäder

Längs det fina kajstråket vid Kokpunkten kommer cirka 800 nya bostäder att byggas. Öster Mälarstrand fortsätter att utvecklas med ännu en ny trivsam stadsdel som sammanlänkar staden utmed vattnet. Området präglas av kajen, Kraftverkshamnen, Notudden och Kokpunkten.

Kvarteren är stadslika, men uppbrutna för att släppa in ljus och för mer utsikt. Det blir både bostadsrätter och hyresrätter. Kajhusen orienterar sig mot hamnbassängen och eftermiddagssolen. Parkhusen längs Öster Mälarstrandsallé öppnar sina gårdar mot sydväst och ett parkstråk. Öppningarna i kvarteren bjuder på grönska, skapar kontakt mellan gata och gård och ger fina utsikts- och ljusförhållanden.

Ett parkeringshus och en förskola planeras. En större stadslekpark finns i det gröna stråket. Småbåtshamnen behålls och utvecklas för att ge plats för fler båtar.

Här kommer både gamla och nya västeråsare att trivas med många promenad- och cykelvägar, gröna gårdar och nära till vattnet. Kajen blir ett ”vardagsrum” där alla västeråsare kan flanera, umgås och hänga.

Grönt, aktivt och skönt

”Parkstaden” är den nya gröna stadsdelen som byggs mellan Notuddsparken och Öster Mälarstrands allé. Här kommer ännu fler bostäder att uppföras för ett bekvämt boende nära naturen. Området kallas för ”Parkstaden” just för att det kommer att bli lummigt och grönt. Här finns redan mycket grönt insprängt. Området ska bli hållbart och klimatsmart, bland annat prioriteras gång- och cykelvägar. En förskola och ett parkeringshus planeras.

Notuddsparken har blivit en naturlig och vacker park med fina gång- och cykelvägar där man kan sitt ner och njuta av utsikten mot vattnet. Längst ut på udden finns även en ceremoniplats med sittplatser för möten och meditation.