Upptäck och upplev Öster Mälarstrands smultronställen. Här finns massor att utforska och pröva på vare sig du bor här eller inte. Du är varmt välkommen!

Det svänger om Lasse Färnlöfs Plats

Torget, som är döpt efter Västerås stora jazzmusiker, Lasse Färnlöf, ligger centralt i området.

Platsen är ett sjönära torg som vänder sig mot Mälaren och dess båtliv samtidigt som det är en naturlig mötesplats för de boende, en plats att stanna till vid och träffa bekanta. Sittplatser och lekytor gör det lätt att umgås. Här finns bank, gym, affärer, café och restaurang. Torget pryds av konstnärlig gestaltning av västeråskonstnären Ida Rosén Branzell.

Njut i Notuddsparken

Notuddsparken är en vacker och skön oas med fina sjövyer. Här finns en handikappvänlig gångbana och cykelväg så att alla ska kunna trivas i den fina parken. Ta en promenad med hunden, jogga eller sitt och njut i solen på en av alla bänkar som är utplacerade. På udden har en ceremoniplats skapats med sittplatser i en halvcirkel. Här ska man kunna gifta sig, meditera och samlas.

Kolla Kapellparken

Den vackra och fridfulla parken vid Mälarens strand. Här kan du njuta av grönskan, slappa i de sköna liggsofforna eller svalka fötterna i den fina fontänen. Parken är en mötesplats och ögonfröjd för de boende men även för alla västeråsare som vill besöka parken och ta en promenad utmed vattnet.

Mälarparken med Himlabacken

I Mälarparken finns flera trevliga gång- och löpspår. Perfekt för hunden att nosa omkring. Vid Björnövägen ligger den gamla soldatkyrkan, Viksängsskyrkan. Mitt i skogen ligger Himlabacken. Ta gärna en promenad upp till toppen för en himla fin utsikt över fjärden. Här har alla kul på vintern med pulka, bob eller skidor även under mörka vinterdagar tack vare belysning.

Kom och lek i Poesiparken

Upptäck Poesiparkens fantastiska lekpark inspirerad av Tomas Tranströmers dikter. Här möter du stora skalbaggar, fåglar och fjärilar, jättesvampar och tallbarr. En spindel som spinner sin tråd till en linbana, en tågbana med stationshus, klätterlek, studsmatta, vippgunga, vattenlek och mycket mer. Kom och lek och ha kul!

Hamnen/Lagunen

Kommer dina gäster eller andra besökare med båt kan de parkera båten vid marinan i lagunen i 24 timmar.

Elba lägger till

Längst ut på den nya piren lägger färjan Elba till. Ta en tur ut på öarna eller båtpendla in till stan. Vägen ut till piren är en vacker promenadväg. Ett antal vågholmar planeras utanför småbåtshamnen som naturliga vågbrytare. De små öarna blir fina att promenera och vistas på.

Mysiga mat- och fikastunder

Sköna stunder i vardagen kan vara en god lunch med affärsbekanta, en snabbfika med en kompis, en smältande glass i solen, en trevlig stund med vänner på kvarterskrogen. Området bjuder på flera goda ställen med mat, dryck och fika.

Räkmacka på Öster Mälarstrand

Kul i natur

Området är perfekt för alla slags naturupplevelser och aktiviteter året runt. Om sommaren finns sol, bad och båtliv. På vintern kan du åka skridskor på den plogade banan på Mälaren eller skidor i fina spår på Björnö.

Cykla längs vattnet

Västerås vackraste cykelled går utmed vattnet från Kokpunkten genom Notuddsparken och utmed strandkanten, förbi Kapellparken och marinan på Öster Mälarstrand.

Populära Framnäsbadet

Upptäck det populära och mysiga Framnäsbadet. Här kan du koppla av, mysa i solen, ha picknick på stranden, simma och leka. Framnäsbadet har en stor härlig gräsmatta att ligga och sola på men som också ger plats för bollspel. Sandstrand och bryggor bjuder in till bad och lek. I närheten finns också toaletter och ett hundbad för din fyrfota vän.

Kokpunkten

I det gamla kraftverket finns Sveriges första actionbad. En unik upplevelse med häftiga attraktioner i åtta våningar. I byggnaden finns även populära The Steam Hotel. Här är det alltid full action.

Kokpunkten och Steam Hotel

Nära till mycket

Öster Mälarstrand ligger bra till i Västerås. Här är det nära till mycket. Fint naturliv med löpspår på Björnö. Stan med sitt stora utbud ligger bara någon kilometer bort. I närområdet finns Viksängs centrum med mataffär och annan service. På Hälla Shopping kan du uträtta massor av ärenden.